Soslar


CAFE DÖ PARiS SOUS


Chef Tarkan SEMENER

Café de Paris sos tadına en yakın tarifi aşağıda bulabilirsiniz

Malzemeler

125 gr. tereyağı
1 adet rendelenmiş soğan
4 diş rendelenmiş sarımsak
1 paket krema
1 tatlı kaşığı hardal
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydonoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
 
 

Tereyağında soğanı ve sarımsakları soteleyin ve sonra hardalı, ve maydanozu ilave edin. Baharatların hepsini ve tuzu ilave edip, kremayı katın. İki dakika kaynatıp altını kapatın.

Sıcak olarak et yanında veya üzerinde servis yapın. Bazı böreklerin yanındada kullanabilirsiniz.AFİYET OLSUN




Guancamola Sos

 Chef Tarkan SEMENER

 MALZEMELER

 1 adet avokado 1 adet domates 1 adet dolmalık kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı limon suyu maydanoz 100 gram krema 1 çay kaşığı tobasco sos Yarım baget ekmek

 HAZIRLANIŞI
 
 Avokadonun kabuğunu soyup ince ince doğrayarak bir kabın içine alın. İçine küp küp doğradığınız domates ve renkli biberi ilave edin. İnce kıyılmış maydanoz, krema, limon suyu ve tabasco sosu ilave ederek iyice karıştırın. Baget ekmeği ince ince dilimleyin. Ekmek dilimlerini önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 5 dakika kadar kızartın ve dip sos ile servis edin.





EV YAPIMI CHİLİ SOS

Chef Tarkan SEMENER

Malzemeler


 10 adet chili biberi---2 kaşık zeytinyağı---3 adet yeşil biber---3 adet domates Kereviz yaprağı---3 diş sarımsak---3 adet kesme şeker---2 kaşık sirke---2 çay kaşığı tuz----Sıcak su

 Hazırlanışı
 

Biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve yuvarlak şekilde doğrayın. Daha sonra domatesleri ve sarımsakları rendeleyin. Kereviz yapraklarını ufak ufak kıyın. Zeytinyağı ile biberleri soteleyin. Daha sonra domates sosunu ve sarımsakları ilave edin. En son yaprakları ekleyin ve karıştırın. Piştiğinden emin olduğunuz da sıcak suyu, sirkeyi, şekeri ve tuzu ilave edin biraz daha kaynatın. Daha sonra kapatın ve soğumasını bekleyin. Sosunuz soğuduğunda blender ile ezin. Bu sosun dayanama süresi 1 ya da 1.5 haftadır.

 



 

Safranlı Hollandaise Sos

Chef Tarkan SEMENER

MALZEMELER

 200 gram tereyağı-- 3 adet yumurta sarısı-- Ardıç tohumu----Defne yaprağı--  Safran --  1 adet limo--Sirke-- Beyaz şarap-- Tuz --  Karabiber

HAZIRLANIŞI
 
 

70 ml şarap, 30 ml sirke, defneyaprağı ve 2 adet ardıç tohumunu kaynatın. Buharlaştıktan sonra sirke ve şarap yarı ölçüsüne geldiğinde ocaktan alın.Süzdükten sonra yumurta sarıları ile karıştırıp benmari usulü kısık ateşte ısıtın. Yoğunlaşmaya başladığında karıştırın ve ocaktan alıp eritilmiş sıcak tereyağını yavaşça içine döküp karışımı çırpın.Hazırladığınız sosu bir tutam tuz, karabiber, limon suyu ve bir tutam safranla tatlandırın. Bu sosu haşlanmış sebze ve balıkla ılık olarak servis yapabilirsiniz.





FESTO SOS

Chef Tarkan SEMENER

MALZEMELER

 32 yaprak fesleğen--15 gram rendelenmiş pecorino peyniri--  15 gram rendelenmiş parmesan peyniri
 20 gram dolmalık fıstık-- 1-2 diş sarımsak--   Yarım su bardağı sızma zeytinyağı--  Tuz

HAZIRLANIŞI
 
 

Fesleğen yapraklarını yıkayıp kurulayın.Dolmalık fıstığı 180 derece fırında1-2 dakika pembeleştirdikten sonrafesleğen yaprakları, sarımsak ve birtutam tuzla havanda ezin.Ezme işlemisırasında azar azar pecorino peynirive parmesan peynirinden ilave edipezmeye devam edin.Sos kıvamınageldikten sonra ayrı bir kaba alıp zeytinyağıilave edip karıştırın.Krema kıvamınageldiğinde pesto sos hazır olmuşolacak.Çoğu zaman pesto sosutatlandırmak için 1 çay kaşığı tereyağıya da 1 çay kaşığı haşlanmış makarnasuyundan ilave edilir.




HAVUÇLU, ZENCEFiLLi DiP SOS

Chef Tarkan SEMENER

MALZEMELER

Havuçlu zencefilli dip sos için
  550 gram havuç
  40 gram taze zencefil
  30 gram tereyağı
 30 gram un
   Yarım soğan
  Sebze suyu
   Tuz, Karabiber
Milföy batonları için
   230 gram milföy hamuru
  1 adet yumurta
   Rendelenmiş parmesan peyniri,   Haşhaş tohumu

  HAZIRLANIŞI

Havuçlu zencefilli dip sos için havucu soyduktan sonra ince ve yuvarlak şekilde dilimleyin. Derin bir tencerede soğanı havuç ve tereyağıyla soteleyin. Unu tencereye eleyip 600 ml sebze suyunu aktarın. İçine bir tutam tuz, karabiber ve 6 gram taze zencefil serpip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika pişirin. Karışımın içinden zencefili çıkarttıktan sonra blender’de çekin. Kalan zencefili rendeleyip suyunu karışıma ekleyin.Milföy batonları için milföy hamurunu merdaneyle açın. Çırpılmış yumurtayı milföy hamuruna sürün. 1 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan ve haşhaş tohumunu üzerine yayın. 1 cm kalınlığında ve 15 cm uzunluğunda hamuru kesin.Fırın tepsisine yağlı pişirme kağıdı serin. Kestiğiniz şeritleri bükerek tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 7 dakika pişirin. Kaselere dip sosu paylaştırıp milföy batonları ile servis yapın.




ISPANAKLI VE PEYNiRLi SOS

  Chef Tarkan SEMENER

MALZEMELER

  150 gram karışık peynir (gouda, gravyer, köy peyniri)
 20 gram un
 20 gram taze ıspanak
  20 gram tereyağı
   Süt
  Tuz
  Tane karabiber

HAZIRLANIŞI

Küp kesilmiş karışık peynirleri 30 dakika 250 ml sütün içinde bekletin. Sütü süzüp peynirleri ayrı bir yerde saklayın. Beşamel sos hazırlamak için süzdüğünüz süt, un ve tereyağını tencerede 10 dakika devamlı karıştırarak pişirin.

Küp kesilmiş peynirler, taze ıspanak, bir tutam tuz ve öğütülmüş tane karabiberi blender’de çekip tüm karışımları (beşamel sos ve peynirli-ıspanaklı karışım) birleştirin. Ispanaklı ve peynirli sosu benmari usulü ısıtıp risotto’yla ya da et dolgulu tortellini ile servis yapabilirsiniz.



 


BAKLALI DiP SOS


Chef Tarkan SEMENER

MALZEMELER

Dip sos ve süsleme için
  400 gram haşlanmış iç bakla
  150 gram rendelenmiş keçi peyniri (Pecorino peyniri)
  1 çorba kaşığı soğan
   1 adet acı arnavut biberi
  2 adet taze soğan
   Sebze suyu
  Sızma zeytinyağı
   Tuz

HAZIRLANIŞI


Baklalı dip sos için soğanı ve arnavutbiberini zeytinyağıyla tavada soteleyin. Tavaya iç baklayı, 600 ml sebze suyu ve ince şekilde doğranmış taze soğanı aktarıp 8-10 dakika pişirin. İçine bir tutam tuz ve 1 çorba kaşığı rendelenmiş keçi peyniri ekleyip mutfak robotundan geçirin.Süsleme için bir kabın içinde 1-2 çorba kaşığı keçi peyniri rendesi ile ince şekilde doğranmış taze soğanı karıştırın. Yağlı pişirme kağıdı serili tepsiye 5 cm kalınlığında kıtırlar oluşturacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra soğutun.Kalan rendelenmiş keçi peyniri ile baklalı dip sosu karıştırın. Peynirli kıtır, haşlanmış bakla içi, arnavutbiberi ve taze soğanın yeşil kısmı ile servis yapın.






Yorumlar