Salatalar



 

Enginar Salatası Yeşil Zeytin Pesto İle

 

 

MALZEMELER

 

 

1 bardak (orta boydan), kibrit çöpü büyüklüğünde şeritler halinde kesilmiş kereviz kökü

1 1/2 yemek kaşığı taze limon suyu

Hafifçe ezilmiş ve soyulmuş 1 diş sarımsak

6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Deniz tuzu

Taze çekilmiş karabiber

5 adet bebek enginar

1 orta boy rezene ampul

2 su bardağı bebek roka yaprağı

1/2 fincan yeşil zeytin, çekirdeksiz

1/2 su bardağı dolusu maydanoz yaprakları

2 yemek kaşığı soğuk su

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Büyükçe bir kasenin yarısını soğuk su ile doldurup içine birkaç adet buz küpü atın ve içine kereviz kökleri, limon suyu, sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz ile karabiber ekleyin.

Enginarların kabuklarını soyun ve boyuna ikiye bölerek, ince dilimler halinde kesip soğuk suya ekleyin.

İnce doğranmış rezene ampülünü de diğerlerinin yanına ekleyin ve ara sıra karıştırarak 30 dakika oda sıcaklağında bekletin.

Bu sırada blender kabına ya da rondoya kalan 5 yemek kaşığı zeytinyağı, roka yaprakları, zeytinler, maydanoz, 2 yemek kaşığı soğuk su, 1/2 çay kaşığı tuz ve bolca karabiber ekleyerek püre haline getirin.

Soğuk suda beklettiğiniz sebzeleri kurulayın ve karışımın içinden sarımsağı çıkarın. Tuz ve karabiber le tatlandırıp aralarına hazırladığınız püre karışımı dökün. Servis tabaklarına aktarın.

 

 



 

 

Hardal ve Yoğurt Soslu Salata

MALZEMELER

 

 

3 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı portakal suyu

1 / 2 tatlı kaşığı hardal

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Tuz

Taze öğütülmüş karabiber

1 adet armut

1 adet marul

1 / 3 su bardağı ceviz parçaları

 

 

HAZIRLANIŞI

 

Küçük bir kapta, yoğurt, portakal suyu ve hardalı karıştırın ve daha sonra üzerine karışım akışkan hale gelinceye kadar zeytinyağını yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Üzerine tuz ve biber ekleyerek tadını ayarlayın. Geniş bir servis tabağına ince dilimlenmiş armut, marul, cevizi karıştırarak koyun. İsteğe göre sosunuzu ayrı veya salatanıza ekleyerek servis edin.

 

 



 

 

 

 

İngiliz Kreması ile Dondurma ve Meyve Salatası

MALZEMELER

 

 

İngiliz kreması (krem anglez) için

 

 

750 gram süt

80 gram tozşeker

6 adet yumurta sarısı

Mısır nişastası

Meyve salatası ve süsleme için

1 adet ananas

150 gram çilek

100 gram frambuaz

4 adet kayısı

2 adet şeftali

Kaymaklı dondurma

Savoiardi bisküvisi

Taze nane

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Yumurta sarılarını tozşeker ile fazla kabartmadan çırpın. Kremaya 1 çorba kaşığı mısır nişastası ekleyin. Kıvamlaştırmak için sıcak sütü yavaşça ekleyip karıştırın. (İsteğe göre; sütü çubuk vanilya ile kaynatın. Kremaya eklemeden önce çubuk vanilyayı içinden çıkartın.) Sürekli karıştırarak orta ısıdaki ocakta benmari usulü ısıtın. (Krema ısıtılırken fazla sulanmamış olacaktır.)

Ananasın kabuklarını ayıklayıp yuvarlak şekilde dilimleyin. Yapışmaz ve yanmaz yüzeyli tavada ananasın her iki tarafını da soteleyin. Sotelerken tatlandırmak için hiçbir malzeme eklemeyin. Derin bir cam kasenin yanlarına dışarıdan görünecek şekilde ananasları yerleştirin. Kasenin ortasına savoiardi bisküvilerini bütün olarak dizin. Üzerine küp şeklinde doğranmış meyveleri, İngiliz kremasını ve küp şeklinde kesilmiş savoiardi bisküvilerini yerleştirin. En son kata meyveleri ekleyin.

Meyvelerin üzerine dondurma kaşığı ile 6 top dondurma ve taze nane yaprakları yerleştirip servis yapın.

 

 



 

 

Izgara sebze salatası

MALZEMELER

 

1 adet Kemer patlıcan, alacalı soyulmuş, dilimlenmiş

2 adet Kabak, verev dilimlenmiş

2 adet Sarı dolmalık biber, çekirdekleri çıkartılmış, boylamasına 4’e bölünmüş

3 adet Kapya

 

HAZIRLANIŞI

 

Tüm sebzeleri geniş bir kasede birleştirin. Üzerine zeytinyağı ve biberiyeyi dökün. Beraberce güzelce harmanlayın. Izgaranızı ya da mangalınızı yakın. Sebzeleri ızgaranın üzerine yerleştirin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. İster sıcak ister ılık olarak üzerine kırmızı biber çeşnili zeytinyağı dökerek servis edin.

 

 



 

Krutonlu ve Tavuklu Salata

MALZEMELER

 

 

Kemiksiz ve derisiz piliç budu

200 gram Akdeniz salatası

4 dilim tost ekmeği

2 diş sarımsak

Roka

Tarhun

Frenk maydanozu

Taze nane

Fesleğen

Taze kekik

Frenksoğanı

Taze ve kuru lavanta

Sızma zeytinyağı

Tuz

Tane karabiber

 

 

HAZIRLANIŞI

 

 

4 dal kekik, 5 adet açılmış taze lavanta çiçeği, sarımsak, öğütülmüş karabiber ve doğranmış frenksoğanı ile tavuk butlarını tatlandırıp ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 8 saat marine edin. Isıya dayanıklı bir kaba aktarıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Piliç butlarını parçalara ayırın.

Akdeniz salatası, roka, fesleğen, taze nane, tarhun, frenkmaydonuzu ile hazırlanmış salataya tavuk parçalarını ekleyin. Üzerine tuz serpip zeytinyağı gezdirin.

Kruton hazırlamak için küp kesilmiş tost ekmeğini zeytinyağı, bir tutam tuz, karabiber, doğranmış kekik ve kuru lavanta ile tatlandırıp yağsız tavada kızartın. Hazırladığınız tavuklu salatanın üzerine krutonları yerleştirip servis yapın.

 

 



 

 

Pancetta ve Taze Turp ile Rezene Salatası

MALZEMELER

 

 

2 adet orta boy rezene ampülü, sapları ile

¼ kiloluk kalın kesilmiş pancetta, küpler halinde kesilmiş (1 su bardağı)

2 yemek kaşığı taze limon suyu

1 küçük arpacık soğanı, doğranmış

1 yemek kaşığı ince frenk maydanozu, artı garnitür için 4 dal daha

1 dolu çay kaşığı ince doğranmış taze turp, soyulmuş ve rendelenmiş ve bir miktar daartı garnitür için

Tuz

¼ fincan sızma zeytinyağı

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Rezeneleri soyduktan sonra dış yapraklarda ve saplarını 4 kaseye bölüştürecek şekilde ayırıp, kenara koyun.

 

Keskin bir bıçak yardımı ile rezene ampüllerini incebir biçimde dilimleyin. Dilimleri geniş bir kaseye yerleştirin.

Orta boy bir tavayı, orta dereceli ısıda 1 dakika ısıtın. İçine pancetta dilimlerini ekleyip ara sıra karıştırarak, 3-4 dakika kadar, çıtır hale gelene kadar pişirin. Ateşin altıı kapatıp, delikli bir kaşık ile pişen pancetta dilimlerini, rexzene dilimlerinin olduğu kaseye koyun.

Blenderda limon suyu, frenk soğanı, maydanoz ve turpları tuz ile karıştırın. Makine çalışırken içine zeytin yağınıda ekleyin. Hazırladığınız bu sosu rezene dilimleri ve pancettaların üzerinde gezdirip, karıştırın. Tuz ile tatlandırın.

Rezene salatasını alçak kaselere pay edip, garnitür için ayırdığınız turp ve maydanozlarla süsleyerek servis edin.

 

 


 


 

PANZANELLA

MALZEMELER

 

 

Kuru ekmek yada sarımsaklı proton ekmek.taze feslegen (reyhan)balsamik sirke.deniz tuzu.sızma zeytinyagı şeri domates (sevenler yeşil domateste koyabilir)

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Kuru ekmek ve taze domatesle yapılan İtalya’nın Toskana Bölgesi’ne ait bir ekmek salatasıdır. Taze fesleğen, sirke, tuz ve zeytinyağı ile baharatlandırılır. Panzanella’nın en önemli noktası ise domateslerin taze ve olgun olması gerektiğidir.

 

 



 

 

PORTAKALLI KARİDES SALATASI PAZI İLE

MALZEMELER

 

 

3 orta portakal

Sızma zeytinyağı 5 1/2 yemek kaşığı

Deniz tuzu

1 1/2 kilo pazı

Taze öğütülmüş karabiber

350 gram orta boy karides, soyulmuş ve ayıklanmış

HAZIRLANIŞI

 

 

Keskin bir meyve bıçağıyla 2 portakalı soyduktan sonra derilerini dışarıda bırakacak şekilde dilimlerin arasından portakalın etlerini kesin. Bu parçaları dilimleyip bir kaseye koyduktan sonra kalan derilerin suyunu aynı kaseye sıkın.

Diğer portakalın suyuna 2.5 yemek kaşığı zeytinyağı ve yeterince tuz ekleyip sos olarak kenara ayırın.

Pazıları yaprak ve saplar olarak ayırıp kabaca doğrayın. Daha sonra geniş bir sos tavasında kalan zeytinyağını kızdırın. Önce pazıların saplarını atın. 10 dakika karıştırarak pişirdikten sonra yaprakları ve tuz karabiber ekleyin. Karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ateşten alın.

Buharlı pişiricinizi tencere yerleştirip altına yeterince su ekleyin. Su kaynadıktan sonra içine karidesleri atın ve ortalama 3-4 dakika pişirin.

Geniş bir tabağa pazıları yayın. Üzerine karides ve portakalları ekleyip hazırladığınız sos ile lezzetlendirin. Karabiber ve tuz ekleyip servis edin.

 

 

 

 



 

 

Semizotlu Radika Salatası

Malzemeler

 

1 demet radika yaprağı

½ demet yabani semizotu

1 adet soğan

10 adet kiraz domates

2 yemek kaşığı Sızma Zeytinyağı

1 çay bardağı ceviz

1 kahve fincanı siyah kuru üzüm

1 rulo dil peyniri

1 tatlı kaşığı tuz

Sos Malzemesi

1 çay bardağı yoğurt

2 yemek kaşıgı Mandalina Sirkesi

1 diş ezilmiş sarımsak

1 tatlı kaşıgı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

 

 

HAZIRLANIŞI

 

Radika yapraklarının sararmış ve kartlaşmış olanlarını ayıklayın. Tuzlu sirkeli bol suda en az yarım saat bekletin.

Semizotu yapraklarını da ayrı bir kapta aynı şekilde tuzlu sirkeli bol suda bekletin.

Radikaları iyice yıkayıp süzgüye koyun. Üzerine çok ince piyaz doğranmış soğanı ve tuzu katın. İnce akan musluk suyu altında mıncıklayın. Radika yapraklarının sertliği gidince salata kasesine aktarın.

Semizotlarını da güzelce yıkadıktan sonra radikalara ekleyin.

Kiraz domatesleri yıkayın. İkiye bölün. Salataya katın. NAR Tekbahçe Naturel Sızma Zeytinyağını gezdirin.

Sos malzemelerini ayrı bir kapta çırpın. Salataya katıp tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Salata üzerine en son cevizi, üzümü ve ince şeritler halinde dilimlenmiş dil peynirini gezdirin. Hiç karıştırmadan sofraya verin.

 

 

 

 



 

 

 Levrek Salatası

( Marin )

Malzemeler

 

2 Parça Levrek Fleto ( Derili)

1 Su Bardağı Un

1 Su Bardagı Kızartma Yağı

1,5 Kahve Fincanı Sızma Zeytinyağı

2 Yemek Kaşığı İnce Kıyılmış Dereotu

2 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber

1 Tatlı Kaşığı Tuz

Sirke Sosu Malzemeleri

1 Çay Bardağı Organik Erik Sirkesi

3-4 Çay Bardağı Su

2 Diş Sarımsak

5-6 Adet Tane Karabiber

2 Adet Defne Yaprağı

3-5 Dalında İğne Yaprak Biberiye

1 Dal Taze Kekik

1 Yemek Kaşığı Tuz

 

Hazırlanışı

 

Derisi çıkarılmamış levrek filetoları enlemesine parmak kalınlığında parmak gibi kesin. Tuzlayıp on dakika bekletin.

Tavayı orta ateşte kızdırın. Kızartma yağını koyun. Kızartın.

Kızgın yağda unlanmış ve fazla unları sirkelenmiş parmak kalınlığında kesilmiş levrek fleto etlerini parti parti alt üst ederek kızartın. Kızaranları yağ emici kağıt üzerine çıkartın.

Yağı emilmiş kızarmıs levrek filetoları kavanoza koyun.

Çukur bir kaba listede verilmiş sirke sosu malzemelerini koyun, karıştırın. Kavanozdaki kızartılmış levrek fleto etlerinin üzerine boca edin. Levrek fileto etlerinin sirke sosu içinde kalmasına dikkat edin. Kavanozu buzdalabında muhafaza edin.

Servis

Sirke sosu ile beklemiş levrek fleto etlerini servis tabagına çıkartın. Üzerine Zeytinyağını, kıyılmış dere otlarını , kırmızı pul biberi ve 2 yemek kaşığı kadar sirke sosunu gezdirip servis edebilirsiniz.

Not: Levrek yerine dil balığı, barbunya balığı kullanabilirsiniz.

 

 

 

 



 

Üzüm ve Rokalı Salata

MALZEMELER

 

 

2 yemek kaşığı beyaz sirke

2 yemek kaşığı kıyılmış arpacık soğanı

Tuz

Taze çekilmiş karabiber

4 fincan taze roka

400 gr yeşil ya da kırmızı üzüm (dilerseniz iki tür üzümü karışık olarak da kullanabilirsiniz.)

250 gr kiraz domates

Küçük küçük doğranmış 1 salatalık

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı susam

 

HAZIRLANIŞI

 

 

Sirke, arpacık soğanı, tuz ve karabiberi bir küçük kapta karıştırın.

Bu karışımı 10 dakika dinlendirin.

Bu esnada büyük bir başka kapta roka, üzüm, domates ve salatılığı karıştırın.

10 dakika dinlendirdiğiniz küçük kaptaki sirkeli karışıma, yavaşça karıştırarak zeytinyağı ekleyin.

Daha sonra rokalı karışımı ekleyin.

Tuz ve karabiber ile tatlandırıp son olarak üzerine susamları serpiştirin.

 

 



 

 

Yoğurt Soslu Kırmızı Biber Salatası

Malzemeler

 

4 Adet Kırmızı Etli Biber

Sos Malzemeleri

6 Kahve Fincanı süzme yoğurt

6 Yemek Kaşığı Natürel Sızma Zeytinyağı

1 veya 2 Yemek Kaşığı Üzüm Sirkesi

1-2 Diş Sarımsak

1 Tatlı Kaşıgı Tuz

 

Hazırlanışı

 

Kırmızı etli biberleri fırın kabına koyun. Önceden 200 Derece kızdırılmıs fırında zar kabukları gövdelerinden kolayca ayrılıncaya kadar pişirin.;

Közlenmiş biberlerin zar kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartın, yıkayıp kuşbaşı doğrayın.

Servis kabına koyup, tuzlayın.

Listede verilmiş sos malzemelerini çukur bir kaba koyup, karıştırın. Servis kabındaki biberlerin üzerine gezdirin.

 

Yorumlar